- Editorial:
- L'EIXAM EDICIONS S.L.
- Año de edición:
- 2017
- Materia
- Memòria democràtica (guerra civil - postguerra)
- ISBN:
- 978-84-15180-62-3
- Páginas:
- 168
- Encuadernación:
- Rústica
- Colección:
- Memòria Històrica
EL CAMP DE CONCENTRACIÓ DE PORTACELI (1939-1942)
ARNAL TORRES, RAFAEL VICENT / GARAY MARTIN, POLICARP / TORRES FABRA, RICARD CAMIL / PÉREZ DUATO, PAU / AGRAMUNT LACRUZ, FRANCISCO / GABARDA CEBELLÁN,
Un fet prou conegut del final de la guerra d'Espanya és la captura, al port d'Alacant, de 20.000 republicans que van ser traslladats al camp de Concentració d'Albatera.
A l'octubre de 1939, per motius de salubritat, el camp va ser clausurat i els presos redistribuïts. Al voltant de 12.000 van ser traslladats a un camp força desconegut: el Camp de Concentració de Portaceli (Serra). Un camp que «En la Inspección de Campos de Concentración de Prisioneros se da noticia de su existencia, a finales de abril de 1939, como campo de reclusión para la zona de Valencia».
El camp va tenir una població "flotant" d'entre 4.000 i 5.000 interns, amb entrades i sortides constants, excepte a la fi de 1939 quan, amb l'arribada dels presos d'Albatera, la xifra va pujar de cop fins als 12.000-15.000 interns, moment en què la situació es va convertir en catastròfica per a tots ells, arribant a haver-hi fins a 32 presos per cel·la.
Els mesos següents els ja identificats i jutjats en els "sumaríssims" rebien la llibertat (si aconseguien els avals necessaris), eren traslladats als diversos penals de l'estat o eren executats. Així mateix molts presos van trobar la mort a causa de la desnutrició, malalties,...
Finalment el camp va ser desmantellat entre finals de desembre de 1941 i gener de 1942, quan ja havien estat identificats i transferits tots els interns, que era la veritable funció d'aquest camp.
Les 168 pàgines d'aquest llibre configuren un relat d'aquests fets, amb material gràfic, documents, testimonis i estudis sobre el camp per a la divulgació i coneixement. Les diferents col·laboracions i entrevistes estan publicades respectant la llengua original de l'autor (català i /o castellà).
Tanmateix s'ha filmat un documental (el primer sobre un camp de concentració franquista a Espanya) produït per l'Associació Stanbrook (Centre d'Estudis i Documentació de la Memòria Republicana).
https://www.youtube.com/watch?v=j9NcqAp6ChM
---------------------------------------------------------------------------
Un hecho bastante conocido del final de la guerra en España es la captura, en el puerto de Alicante, de 20.000 republicanos que fueron trasladados al campo de Concentración de Albatera.
En octubre de 1939, por motivos de salubridad, el campo fue clausurado y los presos redistribuidos. Alrededor de 12.000 fueron trasladados a un campo bastante desconocido: el Campo de Concentración de Portaceli (Serra). Un campo que «En la Inspección de Campos de Concentración de Prisioneros se da noticia de su existencia, a finales de abril de 1939, como campo de reclusión para la zona de Valencia».
El campo tuvo una población "flotante" de entre 4.000 y 5.000 internos, con entradas y salidas constantes, salvo a finales de 1939 cuando, con la llegada de los presos de Albatera, la cifra subió de golpe hasta los 12.000-15.000 internos, momento en que la situación se convirtió en catastrófica para todos ellos, llegando a haber hasta 32 presos por celda.
Los meses siguientes los ya identificados y juzgados en los "sumarísimos" recibían la libertad (si conseguían los avales necesarios), eran trasladados a los diversos penales del estado o eran ejecutados. Así mismo muchos presos encontraron la muerte debido a la desnutrición, enfermedades...
Finalmente el campo fue desmantelado entre finales de diciembre de 1941 y enero de 1942, cuando ya habían sido identificados y transferidos todos los internos, que era la verdadera función de este campo.
Las 168 páginas de este libro configuran un relato de estos hechos, con material gráfico, documentos, testimonios y estudios sobre el campo para su divulgación y conocimiento. Las distintas colaboraciones y entrevistas están publicadas respetando la lengua original del autor (catalán y/o castellano).
Así mismo también se ha filmado un documental (el primero sobre un campo de concentración franquista en España) producido por la Associació Stanbrook (Centre de Estudis i Documentació de la Memòria Republicana).
https://www.youtube.com/watch?v=tlpUEoTxj4I